5 Temmuz 2009 Pazar

sınav masasına oturdun işte, dayanmak çok zormuş inan bu işe

1- bir mobilet motosiklet için 'işlevini aşan bir gürültüyle yol alıyor' diyebiliriz. 'bu kadar ses çıkaran bir makinanın yeryüzüyle bir ilişkisi olamaz. bu olsa olsa ya mars ya jupiter görevidir' de diyebiliriz. ama bunu şu anda sizlere sesimi duyurmama aracı olan bilgisayarım için de söyleyebilir miyiz ?
çıkardığı gürültü ve işlevinin karşılaştırılması hususunda bir haksızlık etmek istemem kendisine. ama açık olduğu sürece durmaksınız bir uğultu hali... bir fan çalışıyor ki allah... tamam, anlıyorum hava sıcak, devreleri serinletmek lazım. ama sesi duyan da afrikadan katil arı sürüsü geliyor filan sanacak. kafamın içinde şuursuzca dönen ''neden yaşlanınca sesleri yükseliyor acaba tüm makinaların ?'' sorusuna bilgiyarımın kendine has uğultusuyla şu cevabı verdiğini duydum, 'zaman sadece sizi değil bizi de yoruyor be hocam'''

Yukarıdaki metni yazan şahıs için aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

A- şizofrenik tanıları temel alan bir hikayeye başlamak istiyordur da çok mu çakma olur diye düşünmektedir
B- küçük sorunları abartıp pudra şekeri ve felsefe tozu ilavesiyle bir lezzet yaratmaya çalışmaktadır.
C- gelecekte insan gibi düşünen bilgisayarlar üretildiğinde kendilerini ilk anlayan kişilerden biri olarak onur ödülüne layık görülecektir. (görülemeyebilecektir de)
D-bilgisayar ses titreşimleri yoluyla şahsın beynine girmeye başlamıştır, bundan sonraki adım onu kontrol etmek olacaktır. Adamın bundan sonra yazacağı yazıların insanlığın selameti açısından dikkatle incelenmesi, gereğinde men edilmesi gerekmektedir.
E- büyük harf kullanmayacak kadar anarşik ruhlu ama de/da bağlacının ayrı yazılıp yazılmadığına takacak kadar da muhafazakar bir kişiliktir
F- sıkıntıdan bir yazıya başlamıştır, üşencinden kısa ama etkili şekilde nasıl bitiririm diye düşünürken sınav sorusu formatı aklına gelmiş ve fakat yazdığı seçeneklere bir türlü doğru cevabı yerleştirememiş birisidir.
G- bu şahsın sıcak ve gürültü nedeniyle beyin devreleri yanmak üzeredir, bırakalım yansın, bundan bi cacık olmaz

2- 1. sorunun C seçeneğinde parantez içinde yer alan ''görülemeyebilecektir de'' tümcesinde sırasıyla hangi ek ve bağlaç kümesi bulunmaktadır ?
A- fiil/belirsiz isim/işkil eki/olasılık eki/zincirli tamlama/ ayrılıkçı de-da
B- bir tek mastar yok, o da gelirse tam olcak
C-Sağlıklı bir ilişki için iki isim, bir fiil, bir çekim bir de yapım eki lazımdır
D- kurumsal olumsuz olasılıklar uyarısı olarak algıladım ben
E-unutmuşuz bunları ya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler